Boekentips

Boekreview + WINACTIE

Vandaag dan eindelijk een keertje een artikel in de categorie ‘boekentips’. Het is intussen al weer bijna een maand geleden, dat ik hierover contact had met de uitgever Grace Publishing House. Hoog tijd dus, dat dit artikel online komt! Ik vertel jullie vandaag, waarom het boek Wat zijn ze lief als ze slapen van Ann Benton een absolute must is in de boekenkast van elke (jonge) mama. En -maar dat bewaar ik voor het laatst- hoe jij kans maakt op één van de maar liefst drie exemplaren die ik weg mag geven van de uitgever!

Praktische informatie

Voordat ik van wal steek over de inhoud van het boek, deel ik eerst wat praktische informatie met jullie. Het boek heet Wat zijn ze lief als ze slapen en is (oorspronkelijk in het Engels) geschreven door Ann Benton. In 2017 heeft uitgeverij Grace Publishing House dit boek in de Nederlandstalige versie uitgegeven. De ondertitel van het boek spreekt mij zeer aan: over nuchter ouderschap!

De schrijfster

Over de schrijfster van het boek, Ann Benton, is weinig informatie te vinden. Voor zover ik kan vinden, is dit boek het enige wat van haar hand is verschenen. Dat is waarschijnlijk te verklaren door het feit dat zij geen boekenschrijfster is. Dit boek is namelijk een samenvatting van haar lezingen.

Over dit boek:

Wat zijn ze lief als ze slapen is een no-nonsense boekje over nuchter ouderschap, bestemd voor ouders van kinderen van alle leeftijden. Ouders van jonge kinderen hebben het voordeel om al deze wijsheid vanaf het begin te kunnen toepassen. Maar ook als je kind al wat ouder is, is het nooit te laat om aan de slag te gaan met de lessen uit dit boekje! Dit boekje is een samenvatting van de lezingen van Ann Benton over het opvoeden van de volgende generatie in een maatschappij waarin het kind steeds meer centraal staat.

Het boek!

Opbouw van het boek

Het boek is opgebouwd aan de hand van zes kernbegrippen; Ann Benton noemt dit opdrachten of lessen. Per kernbegrip zal ik kort toelichten wat zij hiermee bedoelt en wat je als lezer hieraan hebt. Natuurlijk zal ik geen complete samenvattingen tikken, want het moet ook nog leuk zijn om het boek zelf te lezen!

Kernbegrip 1: aanvaarden  

Met het begrip aanvaarden, bedoelt Ann Benton dat je als ouders de waarheid over je kind moet accepteren. Dat betekent dat je ziet dat je kind uniek geschapen is. Maar ook dat je weet dat je kind zondig is. Dat ook jouw lieve, charmante zoontje of dochtertje fouten maakt of zal maken. Dit betekent dat wij als ouders in de opvoeding een grote verantwoordelijkheid hebben. De opdracht die ouders volgens Ann Benton hebben, is om hun kind richting te geven. Behalve dat je de waarheid over je kind(eren) moet aanvaarden, moet je ook de waarheid over jezelf aanvaarden. Bijvoorbeeld, dat je als ouders al bagage hebt vanuit je eigen opvoeding.

Kernbegrip 2: oppassen voor valkuilen

Hier noemt Ann Benton een heel aantal valkuilen, waar je als ouders in kan trappen. Het gevaar volgens haar is, dat één van deze typen valkuilen je opvoedstijl wordt. Ik benoem heel kort een paar verschillende ‘type ouders’, voor de andere types en de verdere uitwerking hiervan verwijs ik je graag door naar het boek!

-> De kindgerichte ouder: laat alles om het kind draaien, besteedt alle tijd en geld aan het kind. De valkuil hierbij is dat je je kind het middelpunt van je relatie maakt. Terwijl je relatie als man en vrouw prioriteit heeft. Hoe moet het anders, als over 20 jaar het kind de deur uit is?

-> De explosieve ouder: een toegeeflijke ouder, maar dan met vuurwerk erbij. Het gevaar is, dat het kind denkt: ik kan net zo lang doorgaan, tot mijn moeder gaat schreeuwen.

In totaal noemt Ann Benton negen (!) verschillende valkuilen, waar wij als ouders voor op moeten passen. Daarbij hoeft niet één bepaalde valkuil jouw valkuil te zijn, maar moet je per situatie uitkijken om niet in één van de negen valkuilen te trappen. Ik kan het je zeer aanbevelen, om op zijn minst het boek bij de bibliotheek te lenen, om hier over door te lezen!

Kernbegrip 3: communiceren

Als je het hebt over de opvoeding, is communicatie een belangrijk kernbegrip. In dit hoofdstuk gaat Ann Benton op in de driehoek: communicatie – relatie – discipline. Volgens haar zijn deze drie begrippen onlosmakelijk met elkaar verbonden, en steunt het één de ander. Communicatie kan je ook wel het fundament van een relatie noemen. Dat wordt vaak genoemd als het gaat om de relatie tussen man en vrouw, maar denk je er ook wel eens over na dat dit net zo goed geldt voor de relatie tussen jou en je kind(eren)? In dit hoofdstukje geeft Ann Benton praktische tips, hoe je goed kunt communiceren met je kinderen.

Kernbegrip 4: discipline bijbrengen

In dit hoofdstuk legt Ann Benton uit waarom het zo belangrijk is om je kind(eren) discipline bij te brengen. Je doet dit volgens haar in het belang van het kind en om zijn of haar veiligheid. Ze durft het nog sterker te zeggen: je kind onthouden van discipline, is volgens haar hetzelfde als je kind laten spelen op het treinspoor. In dit hoofdstuk gaat Ann Benton in op de vraag waarom kinderen zich misdragen, en hoe wij als ouders hierin onze verantwoordelijkheid moeten nemen.

Kernbegrip 5: beoordelen

Met dit kernbegrip bedoelt Ann Benton niet dat wij onszelf, anderen of ons kind moeten beoordelen. Nee, in dit hoofdstuk gaat zij in op het beoordelen van de informatie die ons kind ontvangt. Van ons als ouders; maar zeker als kinderen wat ouder worden, komt veel informatie uit een gebied dat de controle van ouders overstijgt. Dat betekent dat je als ouders moet kijken langs welke lat wij de informatie leggen die onze kinderen binnenkrijgen. Oftewel: wat is de norm? Dit houdt onder andere in dat je kijkt naar welke boeken er worden (voor)gelezen, maar ook dat je kijkt naar waar je zelf over praat.

Verder legt Ann Benton in dit hoofdstuk erg de nadruk op de basis van het (christelijke) gezin. In dit artikel, wat ik een paar weken terug schreef over de keuze om als moeder thuis te blijven of te gaan werken, citeerde ik ook een stukje uit dit hoofdstuk. Namelijk het stukje waarin Ann Benton aanhaalt dat een wijze moeder de positie van huisvrouw ambieert, om zo een goed fundament voor haar gezin te kunnen bouwen.

Kernbegrip 6: de Heere vrezen

Ook onkerkelijke mensen zullen het (denk ik) grotendeels eens zijn met de bovenstaande lessen van Ann Benton. Maar heel bewust kiest zij ervoor om bij haar zesde les het geloof erbij te betrekken. Kan je zonder geloof geen goed ouderschap hebben dan? Dat is niet wat Ann Benton zegt. Heel terecht noemt zij hier dan ook dat veel onchristelijke ouders hun kinderen hebben kunnen opvoeden tot fatsoenlijke en gelukkige mensen. Dat komt volgens haar, omdat Gods genade zich hier op aarde uitstrekt tot alle mensen! Maar Ann Benton durft haar boek niet af te sluiten, zonder deze levensles mee te geven. Zij wil benadrukken dat ouders die de Heere vrezen, de grootst mogelijke veiligheid bieden aan hun kinderen. Als je de Heere mag vrezen, dan mag je weten dat onder jouw armen die de kinderen dragen, Zijn eeuwige armen zijn!

Mijn oordeel

Dit boek spreekt mij enorm aan, omdat het makkelijk te lezen is. Ann Benton gebruikt geen moeilijke, pedagogische woorden. Ze schrijf heerlijk nuchter (niet voor niets gaat het boekje over ‘nuchter ouderschap’) en is ook reëel in haar verwachtingen van ons en onze kinderen. De hoofdstukken bestaan uit allerlei tussenkopjes, zodat het geheel overzichtelijk blijft. Mijn ervaring is dat je je als lezer aangesproken voelt, je wilt met haar boodschappen aan de slag. Het mooie is dat je ook heel praktisch aan de slag kan, omdat het boek zó is geschreven dat je de geleerde lessen gelijk in de praktijk kunt brengen. Aan het einde van elk kernbegrip, komen er een aantal vragen die je zelf of samen met je man kan beantwoorden. Zelf doe ik daar niet zo gauw wat mee, maar voor een gespreksgroep bijvoorbeeld geeft dit het boek wel weer een meerwaarde!

Verder vind ik het persoonlijk erg mooi dat zij al haar lessen onderbouwt vanuit de Bijbel. Hierdoor zie je dat ze niet zomaar wat zegt. Dit vind ik het boek echt een meerwaarde geven. Tegelijkertijd hoeft dit voor onchristelijke mensen geen probleem te vormen. Ann Benton schrijft in haar inleiding, dat zij eens op een conferentie sprak voor onkerkelijke mensen. Zij hield precies dezelfde lezing als anders, alleen de verwijzingen naar de Bijbelteksten had zij eruit gehaald. Na afloop van de lezing hadden verschillende mensen aan haar gevraagd, hoe zij toch aan al deze wijsheid kwam. “Gewoon, uit de Bijbel!”, was haar antwoord. Dat laat wel zien, hoe rijk de inhoud van de Bijbel is!

Kortom: ik duik vaak liever met een roman dan met een pedagogisch/informatief boek op de bank. Maar dit is echt een boek waarvoor ik zelfs mijn roman aan de kant kan leggen! Een boek wat ik voor mijn ontspanning heb gelezen en waarmee ik gelijk aan de slag wilde. Een boek, die dus in de boekenkast van elke ouder zou moeten staan!

De achterzijde van het boek, met (nogmaals) een korte samenvatting van de inhoud!

Hoe jij kans maakt op het boek

En dan nu het allerleukste: ik mag van uitgeverij Grace Publishing House maar liefst DRIE van deze geweldige boeken weggeven!! Ik ga je snel vertellen, hoe jij kans maakt op één van deze boeken.

– Twee van deze boeken geef ik weg via Instagram. Klik dus snel door naar mijn account, voor meer informatie.

– Om jullie wat extra winkans te geven én om tegemoet te komen aan de moeders die geen Instagram hebben, geef ik 1 boek weg via deze website. Meedoen is heel simpel: door een reactie achter te laten onder dit bericht. Uit alle achtergelaten reacties, wordt één winnaar getrokken.

Let op: je kan dus twee keer mee doen! Eén keer via Instagram en één keer via de website. Meedoen kan tot en met donderdag 25 april. De winnaars worden op vrijdag 26 april bekend gemaakt en krijgen van mij persoonlijk bericht!

Heb je nou niet gewonnen of wil je het boek alsnog graag cadeau doen aan een andere (aanstaande) moeder? Geen probleem! Je bestelt het boek voor slechts €8,95 eenvoudig hier bij Grace Publishing House.

5 Comments

 1. Amber van Gent says:

  Super leuk artikel weer Leanne!
  En heel leuk dat je een win-actie hebt. Het lijkt mij een intetessant boek om te lezen 🙂

 2. Ha Moedergeluk,
  Wat een leuke actie! Ik zou dit boek willen winnen voor mijn zus. Zij hoopt als alles goed mag gaan in augustus mama te worden
  En wat is nou niet leuker als aanstaande tante om mn zus lekker te verassen met cadeautjes

 3. Als moeder ben je nooit uitgeleerd dus een gratis boek is altijd welkom 😉

 4. Dit lijkt me een waardevol boek. Wij staan aan het begin van een nieuw levenspaaltje. Het opvoeden van een kindje. Nu nog relatief veilig, maar straks geboren in deze maatschappij. Tips en advies, levenslessen kunnen dan geen kwaad. Opvoeden is een hele verantwoordelijke en bijzondere taak.

  We winnen dit boekje graag.

 5. Je hebt me nieuwsgierig gemaakt naar het boek. Ik doe graag mee!:-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.