Persoonlijk

De keuze voor een naam

Zoals jullie inmiddels wel weten, hebben wij onze zoon de naam Matthias gegeven. Maar wat de meeste van jullie niet zullen weten, is de reden waarom wij voor deze naam hebben gekozen. Vandaag wil ik jullie meenemen in die zoektocht. Want dat is het hoor! Een naam kiezen voor je eigen kind is zo makkelijk nog niet..

Je moet daarbij met een aantal dingen rekening houden, zoals het feit dat je de naam nooit meer kan wijzigen. Dat je zoon of dochter het er altijd mee zal moeten doen. Je kan het niet een jaartje aankijken en dan naar het gemeentehuis stappen met de mededeling dat je tóch voor een andere naam kiest. Daarbij vond ik het ook lastig dat je niet even met anderen kan overleggen. In ieder geval niet als je de naam als een verrassing wilt houden. Je moet er dus echt samen uit zien te komen!

Dat wij niet wisten of we een jongetje of een meisje zouden krijgen, maakte het er ook niet makkelijker op. Weet je dit wel, dan vallen er natuurlijk al een heleboel namen af. In ons geval betekende dit dat we een rijtje hadden met jongensnamen én een rijtje met meisjesnamen. Het leuke is, dat de naam Matthias al heel snel bovenaan mijn rijtje met favoriete jongensnamen stond, terwijl het rijtje meisjesnamen lang leeg bleef. Ik heb daarom ook een hele tijd geroepen dat ik hard hoopte dat het een jongetje zou worden, zodat we in ieder geval een mooie naam hadden.. Kwam dat even goed uit 🙂

Je kunt de keuze voor een naam nog moeilijker maken door te vernoemen. Wij wilden dit heel graag. Maar als je vernoemt, moet je het ook goed doen. Dus niet dat je vader Jaap heet en dat je dan je zoon Piet noemt, want het heeft allebei 4 letters.. Nee, wij wilden dat de roepnaam echt afgeleid zou zijn van de (in ons geval) namen van onze ouders. En daarmee vielen er ook weer heel wat namen af. Dat is enerzijds handig, want je hebt minder namen om uit te kiezen. Maar je moet de namen die overblijven ook wel mooi vinden. Want puntje bij paaltje vind ik een mooie roepnaam toch belangrijker dan de doopnaam: de roepnaam hoor je elke dag, dus daar moet je echt tevreden over zijn.

Ten slotte wilden wij ook nog graag dat de roepnaam een mooie betekenis had, en bij voorkeur ook nog Bijbels was. Mede hierom, was de keuze voor een jongensnaam sneller gepiept dan voor een meisje. Om deze reden was de naam Matthias dus ook al snel onze favoriet: deze naam is Bijbels én heeft een mooie betekenis. Deze naam betekent namelijk ‘geschenk van God’. En dat is een kindje echt: een onbetaalbaar mooi geschenk!

Als je aan het begin van het artikel nog niet geloofde dat het kiezen van een naam best lastig is, dan denk ik dat ik je onderhand wel heb kunnen overtuigen. Maar het is ons toch gelukt, en achteraf zijn we met onze keuze ook heel tevreden. Hoe dan? Nou, zoals ik ergens tussen de regels door al genoemd heb, maakten wij een lijstje met mooie jongens- en meisjesnamen. Daaruit hebben we de namen gekozen die het mooist zouden passen bij de doopnamen. De gekozen namen hebben we, samen met de doopnamen, op een briefje gezet en in ons nachtkastje verstopt. Zowat elke avond keken we wel even op dat briefje en zeiden we de namen hardop. Zo konden we wennen aan de klank en kijken of we de naam na een aantal weken nog steeds mooi vonden.

De binnenkant van het geboortekaartje!

Wij hebben onze zoon naar onze beide vaders vernoemd. Zijn doopnaam werd Meindert Andries, met daarbij de roepnaam Matthias. Met die keuze zijn wij tot op de dag van vandaag blij! En als het een meisje zou zijn geworden? Dat hoop ik je ooit nog te kunnen vertellen… Maar zo ver is het nog niet, wij genieten eerst nog van onze Matthias!

Bedankt weer voor het lezen. Wil je meer zien van Matthias? Volg mij dan op Instagram!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.