Persoonlijk

Help, mijn kind slaapt niet (meer) door!

Het zal ondertussen geen verrassing meer voor jullie zijn, dat onze Matthias een enorme slaapkop is. Dat hij al vrij snel de nachten lekker doorsliep en ook vrij vlot van zijn laatste fles af was. Hij krijgt nu rond half 8 nog een fles, en dan horen we hem meestal de hele nacht niet meer. Je leest het goed: meestal. Want de laatste tijd gebeurd het steeds vaker, dat Matthias ineens gaat zitten spoken ’s nachts. Tijd om in de wereld van het slaapgedrag van baby’s te duiken!

Hoe het ging

Wij zijn gezegend met een goede slaper. Dat geldt lang niet voor iedereen en daarom hoor je mij ook echt niet (hardop) klagen. De nachten dat we ons geen raad wisten met een krijsende baby, behoren tot een ver verleden en zijn op drie handen te tellen. Het ’s avonds probleemloos inslapen heeft wat langer geduurd, wij moesten ook leren dat Matthias soms even moest huilen om de dag te verwerken en dat hij daarna wel in slaap zou vallen. Ook heeft de papfles vanaf 4 maanden hier ongetwijfeld bij geholpen, voor onze altijd hongerige baby. Maar zoals jullie in dit artikel al konden lezen, hebben wij echt weinig te klagen gehad op het gebied van slapen.

Hoe het nu gaat

Maar nu wordt onze boef dus wat onrustiger. Begint hij soms ineens rond 11 uur te huilen. Of ontroostbaar te gillen. Zitten wij om 4 uur ineens verdwaasd recht op in bed. Is dat écht onze baby? Ik ben het afgewend, om ’s nachts wakker te worden. Het is dan ook een vreemde gewaarwording. Eerst denk ik dat ik droom, dan klinkt het toch wel héél echt voor een droom. En dan vraag ik me vertwijfeld af, wat we moeten doen. “Moet ie soms een fles?”, is zo ongeveer het eerste wat manlief altijd slaperig oppert. Nou, liever niet. Dan wordt het helemaal een feest. En hij heeft die voeding ’s nachts allang niet meer nodig, dus nu ook niet. Maar ja, wat doe je dan? Ik deel een aantal tips, onder andere van het Centrum Jeugd en Gezin, met jullie. Tips die ons tot nu toe hebben geholpen, en waar jullie hopelijk ook nog wat aan hebben. Deze tips komen uit de brochure Over het slapen van baby’s van 6 tot 12 maanden van het CJG. Wij kregen deze brochure van het consultatiebureau, maar ik zag dat je hem ook hier kunt downloaden.

Een slapende baby vind ik zó vertederend!!

Tips van het CJG

Volgens het Centrum Jeugd en Gezin is het niet zo gek dat Matthias nu ineens begint met spoken ’s nachts. Er verandert namelijk nogal wat in deze maanden. Kindjes hebben overdag minder slaap nodig en kunnen ’s avonds moeite hebben om in slaap te komen. Ook moeten ze alles wat ze die dag hebben meegemaakt, ’s nachts verwerken. Misschien heeft Matthias dus wel enge dromen, en wordt hij daarom huilend wakker. Jammer genoeg kan hij het ons nog niet vertellen! Maar deze tips zouden kunnen helpen, om je kindje rustig in en door te laten slapen.

Gebruik een slaapritueel

Door bij het naar bed gaan altijd hetzelfde slaapritueel uit te voeren, help je je baby om te ontspannen. Het geeft je baby een gevoel van veiligheid, van rust. Ons slaapritueel ziet er op dit moment zo uit: Matthias krijgt zijn laatste fles, we geven hem een schone luier, trekken zijn pyjama aan, stoppen hem in de slaapzak en leggen hem in bed, we zingen Ik ga slapen, ik ben moe, we geven hem een kus en een knuffel en dan lopen we direct de kamer uit. Arjan vindt het bijgelovig, maar ik heb het idee dat het ook echt helpt als ik dan de ganglamp boven aan laat. Die doen wij dan uit als wij naar bed gaan. Tot zo ver eigenlijk weinig problemen. Zowat elke avond gaat Matthias, na dit slaapritueel, heerlijk slapen.

Doorslapen

De problemen beginnen eigenlijk altijd ná het inslapen. Met het doorslapen heeft ons mannetje tegenwoordig iets meer moeite. Wordt hij dan elke nacht wakker? Nee, dat gelukkig niet. Maar we hebben wel wekelijks minstens één nacht dat hij ineens gaat liggen spoken. Dat hij voor ons idee, zonder oorzaak begint te huilen. Zou het kunnen zijn dat hij dan droomt?

Laten huilen

Het CJG adviseert om je kind eerst even te laten huilen. Soms valt hij namelijk uit zichzelf weer in slaap. Dat klopt, kan ik uit ervaring vertellen. Tegen de tijd dat Arjan en ik goed wel uit dromenland ontwaakt zijn en we uit gevochten hebben wie er even bij Matthias moet gaan kijken; is hij vaak al weer stil. En hervatten wij ook snel onze nacht.

Troosten

Blijft je kindje huilen of is hij echt overstuur, dan moet je er natuurlijk wel even naar toe. Vaak weet je als moeder zelf het verschil wel tussen jengelen en verdrietig huilen. Verdrietige kindjes hebben hun papa of mama even nodig. Zij hebben volgens het CJG behoefte aan veiligheid, juist in de donkere nacht, en dat veilige gevoel krijgen ze van hun vader of moeder. Troost je baby, maar houd het kort. Het liefst zonder licht. Wij doen altijd de ganglamp aan, omdat we anders zelf ook helemaal niets zien. Maar doen dan wel zijn deur op een kiertje, zodat Matthias niet al te wakker kan worden van dit licht. Ik heb het idee, dat het bij Matthias nog wel eens wil helpen als ik hem dan even verschoon. Dat is een vertrouwde handeling, waar hij van kalmeert. En het zit denk ook gewoon weer lekker, een schone droge broek. Als Matthias dus écht ontroostbaar is, pas ik deze methode dus nog wel eens toe.

Wat we niet doen

Er zijn twee dingen die wij in ieder geval niet doen: hem van zijn kamer afhalen en hem een fles geven. Dat laatste is echt onzin, want hij heeft die nachtvoeding niet meer nodig. Dat eerste sluit erg aan bij de laatste tip van het CJG: neem je kind nooit bij je in bed als hij huilt. Waarom niet? Nou, dan leer je je baby dat jouw bed de veiligste plek in huis is. Terwijl hij juist moet leren, dat zijn eigen bedje ook een fijne en veilige plek is. Natuurlijk moet je het als moeder helemaal zelf weten. Als jij het ’s nachts anders aanpakt dan ons, als je het idee hebt dat het juist goed is om hem even bij je bed te nemen.. Maar dit is een beetje hoe wij het aanpakken. En het lijkt te helpen! We zijn ’s nachts nog nooit zo radeloos geweest dat we toch maar een fles hebben gemaakt of hem uit bed hebben gehaald.

Lastig te meten, of je baby door het toepassen van deze tips, ’s nachts minder vaak wakker wordt. Ik denk het eigenlijk van niet. Ik zie en gebruik deze tips vooral om de nachtelijke momenten zo kort en fijn mogelijk te houden. Om ervoor te zorgen dat we alle drie zo snel mogelijk weer terug in dromenland zijn!

De clou van dit verhaal

Waarom ik dit verhaal met jullie deel? In ieder geval niet omdat ik het allemaal zo goed weet. Misschien hebben wij wel gewoon heel erg geluk, dat onze Matthias het pikt om zonder fles weer door te slapen. Dat hij het pikt, dat wij hem een poosje laten jengelen voordat we onze neus om het hoekje steken. Misschien doet jouw kindje dat wel niet. Gooi mijn tips dan vooral lekker naast je neer en doe wat volgens jou dan wel helpt!

Zeker als nieuwbakken moeder, weet je lang niet altijd wat je kunt verwachten met je kindje. Wat normaal is en hoe je daar mee om moet gaan. Dan verwacht je misschien wel, net als ik; dat als je kindje (eindelijk) doorslaapt, dat hij dit ook altijd zal blijven doen. En zit ik dus ineens met mijn handen in mijn haar, want zelfs MIJN baby kan ’s nachts spoken! Met dit artikel wil ik andere moeders dus laten zien dat iedere baby ’s nachts wel eens onrustig is. Wil ik de tips, die ik van het consultatiebureau kreeg, niet voor mijzelf houden maar met jullie delen. Om herkenning op te roepen en hopelijk, misschien zelfs nog 1 of 2 moeders te kunnen helpen!

Nogmaals: de tips die ik heb aangehaald, komen allemaal uit deze brochure van het CJG. Die je dus naar eigen inzicht mag toe passen of mag vergeten. Laat het mij gerust weten, als er een tip in dit rijtje mist. Als jij een heel andere manier hebt om je kindje te laten (door)slapen. Vind ik leuk om te horen! Stuur mij dan een mailtje of een berichtje via Instagram. Ik vind het trouwens ook heel leuk om van je te horen, als deze tips jou hebben geholpen of kunnen gaan helpen 🙂 Bedankt weer!

Goed om te weten: ik ben geen jeugdverpleegkundige of iets dergelijks. Als je professioneel advies nodig hebt wat betreft het slaapgedrag van je baby: bel of ga dan even langs bij het consultatiebureau!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.