Op pad Persoonlijk

Matthias’ eerste vakantie – deel 1

Zoals sommige van jullie al op Instagram hadden gezien, waren wij vorige week op vakantie naar Oostenrijk. Als je een weekendje Drenthe niet meetelt, was dit dus Matthias’ eerste vakantie! In ieder geval zijn eerste lang autoreis naar het buitenland. Ik zag er best wel tegenop. Zou dat wel goed gaan, zo lang met Matthias in de auto? Zou hij dan wel willen slapen? In deze blog praat ik jullie bij, over de voorbereidingen van de vakantie en over de lange reis ernaar toe!

De voorbereiding

Man, waar ik inpakken voor ons samen altijd al best even een dingetje vind (“hoeveel lange en hoeveel korte broeken, hoeveel handdoeken en moet je een zomer- of een winterjas mee?”) is inpakken met een baby erbij oprecht een hele klus! Ik had amper genoeg aan één A4 om alle spullen op te schrijven die ik volgens mijzelf écht niet mocht vergeten. Nu ben ik misschien ook wel een beetje panisch en heb ik het liefst alles zelf bij mij, zodat ik daar niet afhankelijk ben van een winkel. Zo nam ik een hele voorraad potjes groente en fruit mee (want verse groenten koken en pureren, vind ik niet echt vakantie..) maar zat er in het dorp gewoon een supermarkt waar ze dit ook verkochten. Net als luiers en babyvoeding. Van dit laatste was ik dan weer wel heel blij dat ik dat gewoon zelf had meegenomen, want dat was in die winkel dus echt een stuk duurder dan ik hier gewend ben!

Verder sleepten wij ons eigen campingbedje mee, die je overigens ook gewoon op het park kon huren. Vrekkige Hollanders: we betalen liever niet voor een campingbedje, terwijl we thuis een goeie hebben staan. (Het is dat het paste qua ruimte in de auto, anders had ik er mooi wél een gehuurd hoor.) De wandelwagen moest uiteraard mee, net zoals de draagzak. Van beide hebben we veel schik gehad! Ik nam mijn complete voorraad rompers mee, omdat Matthias de laatste tijd erg vaak doorlekt. En wat dacht je van de hoeveelheid kleding.. Vind ik voor onszelf al lastig, maar voor zo’n baby? Die als je pech hebt op 1 dag twee setjes onder spuugt of plast?! Ik ging uiteindelijk voor 2 broekjes en 4 shirtjes/truitjes, mede door het geruststellende feit dat er in ons vakantiehuis een wasmachine stond. Tja, wat nam ik verder nog meer mee? Kijk zelf maar even, op mijn hand-made vakantielijst…

Mijn inpaklijst…

Als je van de afdeling ik-wil-alles-bij-de-hand-hebben bent (net als ik dus..) dan is deze voorraad wat ik aan zou bevelen om mee te nemen op reis. Ben ik alleen héél benieuwd: hoe doen ouders dat die met hun kroost met het vliegtuig gaan?? Want hoe krijg je dit ooit allemaal mee in één koffer? Of nemen die dan gewoon geen wandelwagen en voorraad voedsel mee? Ik denk dat ik van die ouders nog wel wat kan leren… 😉

De heenreis

Zaterdagochtend vertrokken wij rond 4 uur ’s ochtends uit Veenendaal. De reis zelf was zo’n 900 kilometer lang en voor files hoefden we niet zo zeer te vrezen (geen zwarte zaterdag in ieder geval), maar ik had zo het idee dat Matthias nog wel verder zou slapen, zolang het nog donker was. We hebben hem om half 4 wel even wakker gemaakt. Hij moest toch een schone luier en vaak, als je hem uit bed versleept, wordt hij toch wel wakker. Dus ik wilde hem ook maar gewoon een fles geven. Zijn we het scenario vast voor; dat we op de oprit van de snelweg hier bij Veenendaal al kunnen stoppen, omdat meneer nu toch wakker is en dus ook wil drinken! Gelukkig ging het allemaal zoals ik het mijn hoofd bedacht had (opluchting, want ik heb ook wel eens hele mooie plannetjes gesmeed; waar niks van terecht kwam door toedoen van ons zoontje….) en heeft Matthias in de auto lekker verder geslapen tot 7 uur. Konden wij vast een mooi aantal kilometers wegtikken!

Ook de rest van de reis viel mij alles mee. Natuurlijk was Matthias het ook wel eens zat in de auto, hij heeft heus wel even een poosje gehuild. Maar ik denk dat er 2 dingen waren, die echt scheelden! Het eerste, dat we ’s ochtends vroeg gingen rijden. We hadden Matthias met slaapzak en al in de auto gelegd en het kapje van de maxi-cosi dicht gedaan, zodat het om zijn hoofdje heen aardig donker bleef.. Daardoor heeft hij nog best een poos doorgeslapen. En heeft hij ook zijn ochtendtukje gewoon lekker in de auto gedaan! Het tweede wat echt heel erg scheelde, is dat mijn lieve zusje met ons meereed. Oftewel: gezelschap en een entertainer naast de baby! Die even met een knuffel, een spelletje of een happy-baby-app (toch zus?) de boel kon redden. Als we bijvoorbeeld nog 40 kilometer moesten rijden tot een parkeerplaats, maar Matthias dat echt te lang vond. Als Matthias maar een beetje vermaakt wordt en op tijd zijn eten krijgt, vindt hij het allemaal wel prima verder. Ik had trouwens voorin de auto alles bij de hand om een fles te kunnen maken (thermoskan, fles en poeder) dus in geval van nood konden we zelfs gewoon doorrijden terwijl Matthias zijn fles kreeg!

Vanuit de auto zien we de eerste bergen!

De heenreis is mij dus alles meegevallen. Het enige ellendige was, dat Matthias vlak voor de lunchpauze huilerig was in de auto. De reden daarvan, ontdekten we snel genoeg bij de wc van het benzinestation. Hij had alles ondergepoept! Sta je daar dan… Gelukkig had ik een romper en reservekleren in de tas zitten. Thuis zou ik hem gelijk in bad hebben gedaan, maar dat ging daar niet. Dus zo goed en kwaad als het gaat, alles met Zwitsaldoekjes weggeveegd. Met het idee: vanavond gaat hij toch lekker in bad, dus dan zien we wel verder. Naast dit poepdrama, hebben wij op de heenreis echt geen klagen gehad wat betreft het reizen met een baby!

Nu heb ik nog wel een kleine kanttekening bij dit verhaal. Ik zag pas op een andere mama blog, tot mijn verdriet (want waar sláát het op!) dat een moeder na zo’n soort vakantieverhaal flink commentaar kreeg. Dat een baby maximaal 2 uur achter elkaar in de maxi-cosi mag, enzovoorts enzovoorts. Van mij mag je die tip gerust, op een liefdevolle manier, aan een moeder geven die haar kinderen dag en nacht in de maxi-cosi zet. Maar voor één dag kan dat absoluut geen kwaad. Geloof ik niks van! Hoe wil je anders ooit in Oostenrijk aankomen? Natuurlijk hebben wij een aantal keer een tussenstop gemaakt. En natuurlijk mocht Matthias toen lekker uit de maxi-cosi. Maar, zoals ik pas las in de Ouders van nu bij de vakantieblunders, elke 2 uur een halfuur stil staan op een parkeerterrein zodat de baby even zijn rug kan strekken? Is volgens mij echt niet nodig.. Als het maar geen vaste gewoonte is, om je baby dag in dag uit, uren in de maxi-cosi te zetten (en als jij daar wel een goede reden voor hebt, moet je het vooral wel doen hoor). Maar dan kan je het volgens mij prima maken om af en toe eens een eind te rijden zonder 20 keer onderweg te moeten stoppen! Dat moest me toch nog even van mijn hart…

We zijn er! Uitzichtje hé, vanaf het balkon 🙂 Wij zaten op de bovenste verdieping, van precies zo’n huis als je op de foto ziet.

De terugreis

Over de terugreis ben ik snel uitverteld. We besloten om op vrijdagavond vast terug te rijden, in plaats van weer op zaterdagochtend om 4 uur te gaan rijden. Hopend, dat Matthias dan de hele reis lekker in zijn slaapzak zou slapen. Op het eerste uur na (we zijn al gillend Oostenrijk uitgereden..), heeft hij dat ook heerlijk gedaan. We waren om 3 uur ’s nachts weer in Veenendaal en hebben Matthias toen zo overgelegd in bed, waar hij nog heerlijk verder sliep tot half 9 ’s ochtends! Heel fijn, om dan de hele zaterdag nog gewoon vrij te hebben. Of dat je de hele dag in de auto zit.. Nu had ik mijn wassen al aan de lijn hangen, de tassen uitgeruimd en mijn boodschappen al in huis; toen de rest van de familie in Veenendaal arriveerde. Je moet ervan houden, maar Arjan vindt het heerlijk doorrijden ’s nachts en wij vinden het allebei ideaal om de zaterdag dan nog gewoon thuis de tijd te hebben voor alles. Voor ons werkt ’s avonds vertrekken dus echt goed!

Morgen hoop ik een fotodagboek online te plaatsen, over onze week in Oostenrijk. Hierin hoop ik dan ook meer te vertellen over het ritme daar van Matthias, of hij lekker sliep in een campingbedje etc. Tot dan!

_______________________________

Volg je mij al op Instagram?

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.