Persoonlijk

Moederdag

Lieve moeder,

Wat een geluk, als je zo aangesproken mag worden! Wat een geluk, dat je moeder bent! Misschien ervaar je dat niet altijd zo. Dat kan ik mijzelf goed voorstellen. Er zijn momenten genoeg, dat we weleens wensen iets anders te zijn dan moeder. Na een lange dag, met een huilbaby of een dwarse peuter, kunnen we wel eens verzuchten: waar ben ik ooit aan begonnen! Dat gevoel is mij, in alle eerlijkheid, ook wel eens overkomen. Zeker in de beginfase, toen alles net nieuw was en ik er voor mijn idee best een beetje alleen voor stond. Toen de borstvoeding niet lukte en ik mijzelf een mislukte moeder vond. Maar ook nu nog, overvalt dit gevoel mij wel eens. Als Matthias zijn dag niet heeft, en ik aan het einde van de dag druk ben geweest met van alles en nog wat, maar toch net niks gedaan heb. Of als Matthias juist een hele goede dag heeft en uren achtereen slaapt. Waar ben ik aan begonnen, denk ik dan. Wat doe ik hier thuis? Als je uit het drukke, fulltime werkende leven ineens fulltime moeder bent; overvalt je wel eens een rusteloos gevoel. Je bent nog steeds druk, maar niet meer met een soort druk-zijn wat er in de maatschappij toe doet. Dan kan moeder-zijn ook wel eens heel eenzaam zijn. Dat zeg ik niet om te klagen! Ik wil enkel eerlijk met je delen, dat mijn moedergeluk ook niet altijd volkomen aanwezig is.

En tegelijkertijd meen ik waar ik mee begon: wat een geluk heb je, als je jezelf moeder mag noemen. Als je, biologisch of via pleegzorg of via adoptie, de zorg kreeg toevertrouwd voor één of meerdere kinderen. Wat een zegen, als je je kind mag zien groeien en ontwikkelen op zijn of haar eigen manier. Om elke dag geknuffeld of gekust te worden door je eigen kindje, of als hij of zij daar nog te klein voor is: wat een enorm geluk, om zo’n buideltje mens tegen je aan te mogen houden en te mogen koesteren!

Ondanks alle huiluurtjes, vermoeidheid, gebroken nachten, doorgelekte luiers en enorme stapels was; overvalt mij een diep gevoel van liefde, wanneer ik Matthias zie. Word ik een soort leeuwin, die koste wat kost haar kroost wil beschermen. En ik weet zeker dat elke moeder dat heeft! Die liefde voor je kind, die grote  glimlach die je krijgt bij het uit bed halen.. daar doe je het toch voor?

Het is eerlijk om naar beide kanten te kijken. Om te zeggen dat moeder-zijn fantastisch is, maar soms ook (ongelooflijk) zwaar. Dat een kind grootbrengen prachtig werk is, maar tegelijkertijd ook heel moeilijk is. En is het zo niet met alles in het leven? In deze gebroken wereld heeft alles twee kanten. Je kunt veel vreugde halen uit je werk, maar ook daar kunnen problemen ontstaan, waardoor die vreugde je tijdelijk wordt afgenomen. Dat is met het ouderschap precies zo: vaak schenkt het veel vreugde, maar juist omdat het zo dicht bij komt, kan het ook veel verdriet en moeite mee brengen. Dat hoeft niet onbenoemd te blijven. Je mag ook toegeven dat je het als moeder even moeilijk hebt. Want diep van binnen weten we het allemaal: we houden onvoorwaardelijk veel van onze kinderen, en zelfs op die moeilijke momenten verdwijnt die liefde niet. We kunnen even goed klagen, maar als het er op aankomt, staan wij moeders vooraan als het gaat om het beschermen van onze kinderen!

Maar laten we met Moederdag eens even stil staan bij het moedergeluk. Laten we het klagen dan even achterwege laten en kijken naar alle vreugde, naar alle prachtige momenten die het moeder-zijn je heeft gebracht. Blik eens terug op het afgelopen jaar. Iemand zei eens: De dagen duurden lang, maar de jaren vlogen voorbij. Middenin de moeite van het verzorgen en opvoeden van je eigen kind(eren), kunnen de dagen eindeloos lang duren. Maar als je terugblikt op de jaren, dan vliegen ze voorbij. Als ik kijk naar de afgelopen 8 maanden in het geheel, dan zie ik veel mooie momenten en mijlpalen die wij met Matthias mochten beleven. Zie ik hoe hij ons leven heeft gekleurd en verrijkt. Hoe het moeder-zijn mij een levensdoel heeft gegeven en hoe ik geniet van het moeder-zijn. En ik zie, dat de tijd écht heel hard gaat. Sta daarom vandaag even stil en wees trots op jezelf als moeder! Het gaat niet vlekkeloos. Bij wie wel? Maar je doet je best, uit liefde voor je kind(eren). Daar gaat het om.

Sta met Moederdag ook eens stil bij alle vrouwen die het moederschap moeten missen. Voor wie zo’n dag veel pijn kan doen, voor wie het gemis van kinderen juist dan zo voelbaar kan zijn. Denk aan hen in het gebed en besef des te meer, wat een zegen het is als jij wel kinderen mocht krijgen. En waar mogelijk: probeer je moedergeluk, juist met deze vrouwen, te delen. Dat dat moeilijk is, dat weet ik. Ik typ het zelfs met wat schaamte, omdat ik er zelf ook niet zo goed in ben om daar over te praten met vrouwen van wie ik vermoed dat zij ongewild kinderloos zijn. Maar laten we hen, juist vandaag, niet vergeten!

Vergeet ook zeker je eigen moeder niet, als je haar nog hebben mag. Nu ik zelf moeder ben, besef ik pas hoeveel zij voor mij heeft gedaan. Hoe groot haar opofferingsgezindheid is geweest, hoe zij haar eigen leven jarenlang op een laag pitje heeft gezet zodat ik naar zwemles, naar dwarsfluitles, naar vriendinnetjes kon. Zodat ik elke dag uit school thuis kon komen bij mijn eigen moeder, in ons vertrouwde eigen huis. Nu ik weet hoe pittig het kan zijn als je baby niet wil slapen, en als ik dan hoor dat ik als baby nog veel erger was dan onze Matthias nu… Dan wordt mijn liefde en respect voor mijn eigen moeder nog iets groter!  

Vergeet niet te danken, voor het vreugdevolle feit dat jij jezelf moeder mag noemen. Benoem en vier vandaag je moedergeluk. Tel je zegeningen, en zie Gods liefde daar in! Bovenal, probeer een moeder te zijn die de Heere vreest. In Hem zal ons geluk pas echt volkomen zijn. Dan mag dit hopelijk ook van jou gezegd worden:

Haar kinderen staan op en prijzen haar gelukkig, ook haar echtgenoot roemt haar: Veel dochters hebben krachtige daden verricht, maar jíj overtreft ze allemaal. Bevalligheid is bedrieglijk en schoonheid vergankelijk, een vrouw die de HEERE vreest, die zal geprezen worden. (Spreuken 31: 28-30 HSV)

Fijne Moederdag!

Lieve groet, Leanne

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.