Persoonlijk

Matthias een half jaar!

Het is weer maandagochtend en dat betekent: tijd voor een nieuwe moedergeluk-update. En dat valt deze maandag wel heel mooi samen met het feit dat Matthias vandaag precies een half jaar oud is! Het leek mij leuk om op deze dag eens terug te blikken op het afgelopen half jaar. Welke sprongen heeft Matthias al gemaakt, hoe is hij ontwikkeld? Dat wil ik doen door 6 ‘mijlpalen’ op te schrijven, voor elke maand één. De volgorde is hierbij niet van belang en heeft ook niets te maken met de volgorde van de maanden. Kijk en lees mee, hoe Matthias veranderde van een klein hulpeloos wurmpje, naar een grote (en toch nog kleine) jongen die al een heel eigen willetje begint te krijgen!

Omrollen

Hij begon er al vrij snel mee, met dat omrollen van zijn buik naar zijn rug. Zo rond zijn 2e maand gebeurde het al eens af en toe. Vooral op de bank: die loopt een beetje af naar achteren toe, dus dan hoef je maar iets gewicht in de strijd te gooien en je ligt om. Op een kleed of in de box was dat iets moeilijker, maar sinds een paar maanden lukt dat ook. Daar moet ik dan wel bij vertellen dat het alleen lukt als meneer zijn pet er naar staat. Leg ik hem in de box op zijn buik om aan anderen te showen hoe goed hij kan omrollen, dan blijft hij ineens heel eigenwijs op zijn buik liggen. Het rollen van zijn rug naar zijn buik is hem nog zelden gelukt. Op ons bed wel, want dan kan hij zo in de gleuf tussen de 2 matrassen rollen. Maar op een boxkleed komt hij nog niet verder dan zijn zij. Ben benieuwd, wanneer hij dit ineens gaat ontdekken!

Eten en drinken

Ook hierin is Matthias best ontwikkeld. Dronk hij bij de geboorte alleen maar melk (eerst uit de borst en later uit de fles), nu drinkt hij soms nog maar 3 flessen op één dag! Dat komt door alle hapjes die erbij zijn gekomen en waar meneer met zijn dikke toet gretig van smult. ’s Ochtends krijgt hij een fruithap en ergens rond het einde van de middag eet hij een groentehap. Als het zo uitkomt en hij is wakker tijdens de lunch, dan eet hij ook al een stukje brood mee. Geef ik hem ’s ochtends als ontbijt een bord met pap, dan heeft hij aan 3 flessen meer dan zat. Heb ik geen tijd of geen zin (dat geklieder soms..) om hem pap te voeren, dan zit hij nog op 4 flessen melk van 180ml.

Uit de reiswieg

Dit was één van de eerste dingen waaraan ik merkte dat Matthias geen pasgeboren baby meer is: hij wil niet meer zo graag in de reiswieg liggen. Eigenlijk is hij er te groot voor en daardoor ligt hij nogal krap; maar de belangrijkste reden hiervoor is denk ik dat hij graag dingen wil zien, en liggend zie je nou eenmaal niet zo veel. Dus hebben we van het weekend de reiswieg naar boven gedaan en het zitgedeelte van de wandelwagen maar van zolder gehaald. De afgelopen weken wandelde ik met hem in de maxicosi, op de wagen vastgemaakt. Dan ziet hij ook meer dan liggend, maar ik heb het idee dat de wandelwagen toch lekkerder zit voor hem. De reiswieg is nog niet naar zolder, want als Matthias heel moe is vindt hij het liggen nog lekkerder dan zitten. Maar ik denk niet dat je mij nog in de supermarkt tegen zal komen met een reiswieg op de wandelwagen. Help, waar is mijn kleine baby’tje gebleven??

Grijpt dingen

Niets is nog veilig voor de kleine knuistjes van Matthias. Zit hij op je schoot en ligt er binnen handbereik een zak chips? Voor je met je ogen kunt knipperen, heeft hij de zak chips al stevig vast. En dan moet je hard trekken, om de zak weer uit zijn handen los te krijgen. Boekjes, knuffels, spuugdoekjes, speelgoed.. alles wordt gepakt en verdwijnt linea recta naar zijn mond. Op de commode grijpt hij zijn broekje, als ik die heb uitgetrokken om een schone luier te pakken. Aan tafel probeert hij gauw iets van je bord weg te kapen. Het wordt echt oppassen met hem! Gebruikte ik eerst de box nog een beetje als mijn opbergplaats voor spuugdoekjes en speelgoed, nu heb ik toch maar een mand gekocht waar ik alles in bewaar. Het is wel heel leuk als je zo’n jochie echt bewust dingen vast ziet pakken, hij kan gelijk veel beter spelen. Een leuk bijkomend voordeel is, dat hij nu ook graag zelf zijn fles wil vasthouden. Je kan hem er nog niet alleen mee laten, hij heeft je sturing en ondersteuning nog wel nodig. Maar hé, dat is helemaal niet erg! De tijd komt toch al veel te snel dat hij alles zelf wil doen. Nog even genieten dus, van zo’n baby op schoot!

Doorslapen

Ook geheel niet onbelangrijk in dit rijtje: Matthias slaapt door. En niet sinds een paar weken, maar eigenlijk al vanaf het moment dat wij hem naar zijn eigen kamertje deden (zo rond week 11). Ik schaam me bijna om het te zeggen, want er zijn ook ouders die dit voorrecht niet kennen, maar nachten van 13 uur zijn ons niet vreemd. Ik ben daarom ook al een tijdje gestopt met de late avondfles, hij moest er echt voor wakker gemaakt en slaapt zonder die fles ook de klok wel rond! Zo rond een uur of 8, net hoe het uitkomt met zijn fles, verdwijnt hij naar bed. En vóór 8 uur ’s ochtends hoor je hem zelden. Sterker nog: vaak ga ik hem tegen tienen maar halen, omdat hij anders nooit aan zijn flessen komt. Ja, wij zijn gezegend en dat besef ik heel goed!

De kinderstoel

De laatste in dit rijtje en toevallig ook de nieuwste ontwikkeling: Matthias zit sinds vorige week bij ons aan tafel in de kinderstoel. En leuk dat wij dat vinden! Met zijn drieën aan tafel voelen we ons echt een gezin! Officieel mag hij vanaf een halfjaar in de kinderstoel zitten, maar omdat hij zijn hoofd zo goed rechtop kan houden zijn we hier vorige week vast lekker mee begonnen. Ik vind het ook wel handig met het voeren van zijn hapjes: hij zit meer op ooghoogte dan in de wipstoel. Ook kan hij in de kinderstoel leuk spelen: hij kan het speelgoed beter zien en door het tafelblad laat hij het ook minder snel op de grond vallen. Het enige nadeel aan deze ontwikkeling is dat er wéér een obstakel bij is gekomen in onze woonkamer. Maar dat mag de pret niet drukken!

Al schrijvende realiseer ik mij dat er in een halfjaar tijd ontzettend veel ontwikkeld bij zo’n pasgeboren baby. Wat een wereld van verschil met een halfjaar geleden! Geen wonder dat Matthias zo veel slaapt, je zou er moe van worden. Stel je voor dat wij in een half jaar tijd zó veel zouden leren! Ik vind het heel bijzonder, hoe het ingeschapen is in een kindje om te ontwikkelen. Dat Matthias weet (wie heeft het hem geleerd?) dat hij zijn mond open moet doen als er een broodkorstje in zijn hand gestopt wordt.

Ik realiseer mij ook, wat een geluk wij hebben. Niet alleen omdat Matthias doorslaapt, maar vooral omdat Matthias gezond is en ‘volgens de lijntjes’ ontwikkeld. Niet dat het erg is, als dat niet volgens de lijntjes gaat. Weet je nog? Elk kindje is uniek!! Maar er zijn ook zoveel kindjes, waar grote zorgen om zijn. Die door vroeggeboorte of door (ernstige) ziekte een ontwikkelingsachterstand hebben. Wat een zorgen ook voor die ouders. Dan heb ik maar makkelijk praten. Bedenk dan maar: het moedergeluk zit hem niet in het bereiken van wat een kindje volgens het boekje zou moeten kunnen. Het moedergeluk zit hem in de liefde voor jouw eigen, unieke kindje! Dan is elk stapje een mijlpaal, hoe klein ook. Vier dát feestje, dan vieren wij vandaag Matthias zijn halve verjaardag!

Op Instagram kan je zien hoe Matthias lichamelijk gegroeid is in het afgelopen half jaar. Neem daar dus ook zeker eens een kijkje! Volgverzoeken worden in bijna alle gevallen geaccepteerd. 

Dit vind je misschien ook leuk...

2 Comments

 1. Nienke van der Ree Doolaard says:

  Ha Leanne!
  Wat heerlijk om je verhaaltjes te lezen… En zo lekker herkenbaar allemaal! (Behalve het slapen tot minstens 8 u dan;)!
  Maar gelukkig red onze Boas inmiddels de 7u zonder snachts wakker te worden! Ik ben ook benieuwd hoe het gaat met het afbouwen van de ‘inbakerslaapzak’… Maar daar zul je vast nog wel eens iets over schrijven! En… Heb jij tips over welke tuitbeker en welk campingbedje geschikt zijn? Of moet je dat zelf ook nog even uitzoeken?;) bedankt voor de tip van de rompers bij de Aldi! Boas is nu ook 4 rompertjes rijker voor weinig geld, leuk! Nou… Geniet lekker van jullie kleine, grote mannetje! Doen wij ook:) succes met schijven… Ik lees lekker met je mee!:)
  Groetjes Nienke

  1. moedergeluk says:

   Ha Nienke, bedankt voor je reactie! Fijn dat je het leuk en herkenbaar vindt! Het afbouwen van het inbakeren is hier in volle gang, zodra het gelukt is komt daar zeker een berichtje over 😉 Wij hebben pas wel een campingbedje gekocht, maar er moet nog in worden proefgeslapen dus ook daar kan ik nog niet zo veel over zeggen.. Leuk dat je de rompertjes ook gekocht hebt! Veel leesplezier en geef Boas een knuffel 🙂
   Groetjes, Leanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.