Op pad

Natuurpark Lelystad

Afgelopen zaterdag zijn wij, gemotiveerd door het stralende zonnetje, weer eens heerlijk als gezinnetje op pad geweest. Naar een prachtig natuurpark, waar ik zo enthousiast over ben dat ik er gelijk een nieuwe blog over schreef! En een nieuwe categorie bedacht: op pad met.. Deze categorie wil ik heel praktisch gaan vullen met al onze leuke gezinsuitstapjes. Omdat je met de kinderwagen lang niet overal makkelijk kunt komen. En de draagzak voor eventjes heel handig is, maar niet voor een hele dag. Daar weigert zoonlief namelijk in te slapen, en een baby zonder slaap? Daar wordt een dagje uit niet gezelliger van! Dus gaan wij elke keer op zoek naar wandelingen en uitstapjes die kinderwagen-proof zijn. En die zal ik vervolgens, omgeven door allerlei praktische tips, weer met jullie delen. Vandaag dus: natuurpark Lelystad. Kijk en geniet via de foto’s met ons mee!

Toen wij ’s ochtends in de auto stapten om naar dit natuurpark te rijden, hadden we geen idee of dit park kinderwagen vriendelijk zou zijn. Vaak zoek ik van te voren even of het rolstoel toegankelijk is. Dat kon ik nu niet vinden, dus vertrokken we met de wagen én met de draagzak achterin de auto. Stiekem hoopte ik dat we er wel met de wagen konden wandelen. Ik noemde het hierboven al kort, maar Matthias weigert dus om te slapen in de draagzak. Toen hij nog een klein ukkepukkie was, deed hij dit zonder problemen. Maar nu gaat hij hard huilen, als hij moe is en in de draagzak moet. Kan ik ook wel begrijpen: ik slaap ook niet lekker in een zit-houding. Voor kleine rondjes lopen is de draagzak dus ideaal (bijvoorbeeld bij ons in de buurt in het bos), maar voor een dagje weg heb ik dus liever de wandelwagen. Daar slaapt Matthias wel in en dat houdt het voor ons allemaal nét wat gezelliger!

Praktische informatie

Vanaf ons huis in Veenendaal is het een klein uurtje rijden naar natuurpark Lelystad. Het adres van de parkeerplaats, waar ook het bezoekerscentrum ligt en vanwaar alle wandelingen beginnen, is: Vlotgrasweg 11 in Lelystad. Het kost drie euro om hier een dag lang je auto te parkeren, maar dat is dan ook wel gelijk je entree voor het park. Woon je in de buurt en kom je lopend of met de fiets, dan kan je dus zelfs gratis naar binnen! Bij het bezoekerscentrum kan je voor twee euro een plattegrond kopen van het park. Wij hebben dit niet gedaan, omdat de vrouw achter de balie zei dat er door het hele park heen bordjes staan die je de weg wijzen. Dat bleken hele handige bordjes te zijn: ze vertelden je bij elke kruising waar je allemaal heen kon lopen én hoever dat lopen (of fietsen) is.

De bordjes zien er zo uit. Verdwalen kan dus niet!

Het natuurpark

Het park zelf is echt super mooi aangelegd. Alle wegen zijn verhard, dus met de kinderwagen kan je hier prima wandelen. Het park huisvest verschillende soorten (wilde) dieren. Je kunt het wel een beetje met de Hoge Veluwe vergelijken: edelherten, wilde zwijnen, moeflons en dassen. Maar ook bijzondere dieren, die je behalve in de dierentuin niet snel ‘in het wild’ zult zien: elanden, bevers en otters. Omdat deze dieren een groot leefgebied hebben, zal je ze op één dag niet allemaal kunnen zien. Maar ik kan me voorstellen dat het met kinderen alleen al een leuke uitdaging is om naar ze te speuren!

‘Krijg ik van jou een visje?’, vraagt de otter.

De otters zijn best schuw en laten zich niet zo snel zien. Daarom worden ze elke middag om 15.00 uur publiekelijk gevoerd. En daar komen ze het water wél voor uit! Extra leuk voor kinderen (en enthousiaste volwassenen): er mochten wat mensen met de dierenverzorger mee naar beneden om de vis bij de otter in het hok te brengen.

Arjan en Matthias kijken naar de otters.

Ik denk niet dat Matthias al veel begreep van het park en van de dieren. Daar is hij nog net te klein voor. De otter zag hij wel, hij volgde tenminste zijn bewegingen. Verder heeft hij vooral lekker in de wagen gelegen en geslapen. Daarom wil ik over een poosje zeker nog eens terug. Maar ook zonder (wat grotere) kinderen, is het in dit park mooi wandelen. Het is waterrijk, groot opgezet dus je komt weinig mensen tegen (pas bij het otters voeren zagen wij hoe druk het eigenlijk was) én met een beetje geluk kan je er zeldzame of in ieder geval wilde dieren zien! En dat alles voor slechts drie euro parkeergeld. Voor wat oudere kinderen kan je in het bezoekerscentrum ook nog leuke activiteiten doen, was er een leuke speeltuin en kan je in de zomer met een fluisterboot het park rondvaren.

Het park is mooi aangelegd en de paden zijn goed te bewandelen met een kinderwagen of rolstoel!
Je kunt er zelfs elanden zien! Wij hebben er wel eentje zien liggen, maar hij lag te ver weg om er een mooie foto van te maken. Dit soort informatieborden zie je overigens bij alle dieren!

Ben je na dit artikel van plan om hier ook eens te gaan wandelen? Dan kan ik je aanraden om dat in dit seizoen (de lente) te doen! Wij hebben namelijk verschillende jonge dieren gezien of dieren zien broeden. Bij de moeflons (een soort schapen) zagen wij lammetjes en de broedpalen van de ooievaars waren allemaal bezet. Wat een gave beesten zijn dat trouwens! Omdat ze bij de nesten af en aan vlogen, kon je ze goed en van dichtbij bekijken. Indrukwekkend, als ze met die vleugels wijd gespreid, zo laag over je heen vliegen!

De volgende keer nemen we de echte camera mee! Dit is mobiel kwaliteit, maar wat een mooie vliegshow kregen wij pal voor onze neus te zien 🙂
Een kudde moeflons. De lammetjes kan je op de foto’s helaas niet zien.
Matthias vond het park ook erg mooi, zo te zien! Hierom neem ik dus graag de wagen mee….

Wij hebben in elk geval genoten van dit park, van de zon, van de dieren en vooral natuurlijk van elkaar! Houd je dus van wandelen of zoek je nog een leuk en betaalbaar uitstapje met de kinderen? En woon je (een beetje) in de buurt van Lelystad? Dan kan ik je dit natuurpark zeker aanbevelen! Wij gaan er in ieder geval zeker nog eens naar toe. Al was het alleen maar om de heerlijke appeltaart!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.