Persoonlijk

Slaap, kindje, slaap!

Het is denk ik één van de meest besproken onderwerpen van (jonge) moeders en hun omgeving: slapen. Want waar je tijdens de zwangerschap al wat kostbare slaap in moet leveren omdat je gewoon niet meer zo lekker ligt; is dat na de geboorte nog wel een standje erger. Baby’s worden nou eenmaal niet geboren met een dag- en nachtritme, kunnen niet zonder één of meerdere voeding(en) ‘s nachts en hebben allerlei andere probleempjes waardoor de nachten verstoord worden. Maar ook overdag en ook na de kraamweek kan slaap een veelbesproken punt van aandacht zijn. Vandaag deel ik met jullie hoe het ons met slapen vergaan is na de geboorte, wat ik als moeder heb geleerd over slaapgedrag van baby’s en krijgen jullie een laatste update op dit gebied. Lees lekker mee!

De kraamweek

Als ik ons fotoboekje van de kraamweek terug kijk, dan is het eerste wat opvalt: mijn vermoeide hoofd! Niet heel gek, als je bedenkt dat ik de nacht vóór de bevalling en de nacht van de bevalling al niet zo best had geslapen (dat kon je hier lezen). Maar ook onze eerste nachten ná de bevalling waren vrijwel slapeloos. Achteraf kan ik dit ook goed verklaren: onze Matthias had honger. De borstvoeding kwam niet meteen goed op gang en Matthias had moeite met aanhappen. In het ziekenhuis hadden ze gezegd dat een baby het nog wel 2 dagen met voedingsstoffen vanuit de baarmoeder kon redden. Maar dat was dus echt niet zo! Dat arme kereltje kon gewoon niet slapen van de honger. Gelukkig was onze kraamverzorgster hier vrij snel achter en mochten wij Matthias gaan bijvoeden met kunstvoeding. Maar wát heeft dat jochie die eerste nachten gehuild…

Dat is overigens niet het enige, waar een pasgeboren baby ’s nachts last van kan hebben. Want dan kan je je kind eindelijk genoeg te eten geven, krijgt hij last van darmkrampjes. Of snapt hij het verschil tussen dag en nacht niet. Voelt hij zich eenzaam in zijn wieg (1 meter naast je bed). Of is hij zo onrustig, dat hij niet in slaap kan vallen. En wil hij tussen zijn hazenslaapjes door ook nog lekker bij mama drinken! Het zijn de meest bijzondere, maar ook de meeste intensieve nachten; die kraamweeknachten.

Al tijdens de kraamweek kwam mijn schoonzus een inbakerdoek brengen. De eerste nachten hielp dat nog niet zo veel. Wij dachten dat Matthias er nog te klein voor was, maar na wat hulp van de kraamverzorgster en wat YouTube filmpjes, bleek dat wij het niet goed deden. Toen wij Matthias eenmaal strak konden inbakeren, was zijn onrust in ieder geval geen reden meer om niet te kunnen slapen! (Ik ga hier in een ander artikel binnenkort verder op in.)

De eerste periode

Natuurlijk hadden wij ons erop ingesteld dat een pasgeboren baby niet automatisch goed slaapt. Hadden wij ons voorbereid op gebroken nachten. Maar als je baby zo’n drie keer per nacht komt en na het drinken nog niet echt tevreden gaat slapen, word je als nieuwbakken ouders toch wel iets onzeker. En vermoeid! Na vier weken borstvoeding en na even zoveel bar slechte nachten, besloten we daarom om Matthias voor het naar bed gaan bij te voeden met een fles. Dat was een schot in de roos! Uiteindelijk is dit (onder andere) ook voor ons de reden geweest om te stoppen met het geven van borstvoeding. Blijkbaar zat er voor hem niet genoeg voeding in en bleef hij een honger baby. Want niet alleen ’s nachts, maar ook overdag huilde hij veel en sliep hij weinig. Vanaf week 6, het moment dat ik helemaal gestopt ben met het geven van borstvoeding, werden de nachten een stuk rustiger. Helemaal doorslapen deed Matthias niet. Dat hoef je ook niet te verwachten van zo’n jonge baby. Maar de 3 nachtvoedingen werden al wel snel vervangen door nog maar 1 nachtvoeding.

Inmiddels slaapt Matthias overal.. lief hé!

Co-sleepen of eigen kamertje

Zo’n 12 weken lang heeft Matthias bij ons op de kamer geslapen. In zijn wiegje, vlak tegen mijn bed aan. Zeker met geven van borstvoeding vond ik dit ideaal. Je hoeft niet gelijk je bed uit en hoeft dus ook niet helemaal wakker te worden om te voeden. Co-sleeping wordt om meerdere redenen aangeraden, waaronder het feit dat het een veilig gevoel geeft voor de baby om zijn ouders te kunnen horen. Ook kan je op deze manier je kindje makkelijk troosten.

De eerste weken ging dit prima bij ons en vonden wij het ook fijn dat Matthias bij ons sliep. Maar toen de rust in ons gezin weerkeerde en Matthias beter ging slapen, bleef ik maar luisteren of hij tóch niet ging huilen. Ik was zo gefocust op elk geluidje, dat manlief en zoonlief heerlijk sliepen, en ik helemaal gefrustreerd tussen hen in lag! Toen hebben we hem snel met wieg en al naar zijn eigen kamertje gedaan. Eerst nog een poosje met allebei de deuren open (stel je voor dat je door zijn gehuil heen slaapt!), toen met zijn deur dicht en onze deur open, en inmiddels al weer een hele tijd met beide deuren dicht.  En dat bevalt ons heel goed! Of het op de dag af is geweest, weet ik niet zeker; maar ik zou bijna wel durven stellen dat Matthias vanaf dat moment is gaan doorslapen!

Slapen overdag

Over het slaapgedrag van baby’s had ik van te voren best wat meer willen weten. Ik wist dat een baby veel slaapt, maar hoeveel dan precies? Ik had geen idee en deed maar wat. Matthias was erg huilerig, onder andere door de voeding. Maar ik denk ook dat ik hem te lang wakker hield. Dan raakte hij over zijn slaap heen en was het vervolgens huilen in bed! Toen ik dit leerde op de cursus babymassage (een aanrader!) ben ik Matthias veel sneller naar bed gaan brengen. Ik dacht op een volwassen manier over slapen. Vond het zielig om Matthias zo kort na de fles alweer naar bed te doen. Maar een uur wakker voor zo’n kleintje (inclusief voeding) is eigenlijk meer dan zat! Had ik dat maar geweten… Vanaf toen ben ik Matthias veel sneller en vaker naar bed gaan brengen, en kregen wij een heel relaxed mannetje! Uiteraard klinkt dat op papier allemaal veel makkelijker en was zijn huilgedrag ook niet op stel en sprong over. Maar slaap(tekort) bleek wel echt dé hoofdrol te spelen!

Wat ik heb geleerd

Als het om baby’s en slapen gaat, heb ik dus in het achterliggende halfjaar ontzettend veel geleerd! Omdat ik dit niet voor mij wil houden en mijn ervaringen andere moeders mogelijk kunnen helpen, heb ik dit artikel geschreven. Ik heb ontdekt dat inbakeren een middel kán zijn, om de onrust van je kindje weg te nemen. Een onrustige baby slaapt namelijk niet zo goed. Een volgende keer zou ik ook niet meer zo lang blijven tobben met het geven van borstvoeding, maar veel eerder gaan bijvoeden. Een hongerige baby komt namelijk niet goed in slaap. Ook ga ik een eventueel volgend kindje veel vaker naar bed brengen, dan ik dat in het begin bij Matthias deed. Ik wist niet dat een uur wakker inclusief voedingen, lang zat is voor een pasgeboren baby. Ook liet ik Matthias veel beneden slapen, waardoor hij minder diep kon slapen en dus ook minder uitgerust wakker werd. Dat zou ik een volgende keer ook niet meer doen.

Baby’s en slapen. Er valt veel over te zeggen en ik heb er nog lang niet alles over gezegd. Om niet té veel van jullie spanningsboog te vragen, houd ik het voor vandaag hierbij. De beloofde update over Matthias komt nog wel. Want ja, op het gebied van slapen ben je nooit uitgeleerd. En ook een mega luie baby, die al maanden lang doorslaapt, kan ’s nachts ineens gaan spoken…. Wordt vervolgd!

Ik ben mij ervan bewust dat wij, op een pittig startje na, beslist geen klagen hebben wat betreft het slaapgedrag van onze baby. Dat er moeders zijn, die dit zullen lezen en denken: wij zitten al 6 maanden met een slecht slapende baby! Of vul maar in.. Ik zou ook nooit durven beweren dat Matthias zo goed slaapt, alleen door mijn handelen. Elke moeder weet: er spelen meer (kindgebonden) factoren mee dan bovenstaand verhaal bevat. Heb jij andere ervaringen op het gebied van baby’s en slapen? Of misschien nog dé gouden tip voor moeders die hiermee worstelen, en die ik nog niet heb genoemd? Laat het mij gerust weten, in een reactie of via Instagram! Bedankt weer voor het lezen!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.